HerbářZ regionů

V Ostravě pěstují trnový citroník severu

Zajímavý keř se ujal v ostravské zoologické zahradě. Má dlouhé nebezpečně vyhlížející trny a rodí malé citrony.

Keř pochází z Koreje a severní až střední Číny a je to příbuzný citrusů. Český název tohoto zajímavého druhu je citronečník trojlistý, říká se mu také citroník severu.

Plody jsou trpké až hořké

„Je opadavý a vůně květů je oproti pravým citrusům poměrně nevýrazná. Plody jsou slabě plstnaté kulaté citrónky o velikosti 3 až 5 centimetrů. Nezralé jsou zelené, po dosažení zralosti získají sytý žlutý odstín. Chuť je kvůli značnému obsahu pryskyřic trpká až hořká,“ popsala mluvčí Zoologické zahrady a Botanického parku Ostrava Šárka Nováková. 

Listy citronečníku. Foto: Enrico Gombala

Rostlina přečká i silný mráz

Citronečník je mrazuvzdorný a vydrží teploty klesající až k hranici -25 °C. Bez problémů pak znovu obrůstá. Díky své mrazuvzdornosti se tato rostlina uplatňuje především jako podnož pro všechny druhy citrusů, čímž zvyšuje jejich odolnost vůči chladu až o 3 °C.

Léčitelé využívali citronečník

Ve východním léčitelství měl citronečník hojné využití. Plody obsahují množství vitamínu C, sušené plody sloužily jako močopudný prostředek, projímadlo, čistily organismus, používaly se při zažívacích potížích a při nadýmání. Potlačují zvracení, uvolňují křeče, podávají se při bolestech zubů a ke stahování cév. Odvar z kůry snižuje horečku. Látky obsažení v citronečníku zvyšují krevní tlak a povzbuzují organismu.

Do marmelády nebo koření

Plod se přidává do nejrůznějších ovocných směsí pro přípravu marmelád. Čerstvá šťáva se používá do nápojů, díky množství hořčin a olejů dodává zajímavou chuť čajům, vodě i koktejlům. Dobře se skladuje, dlouho vydrží, a tak ho lze dlouho používat čerstvý.

V kuchyni se dají využít i listy, které se po usušení a pomletí používají jako koření v asijské kuchyni. V teplejších oblastech se někdy vysazuje do živých plotů, které jsou vzhledem k velkým trnům zcela neprostupné.

Nepřehlédněte:  Ventilátor začal zachraňovat Čechy

V ostravské zoo roste tento pozoruhodný keř s malými plody nedaleko restaurace Saola poblíž výběhu Indie.

Tagy
Pokračovat ve čtení

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Související články

Back to top button
Close
Close