Z regionů

Platí něco na koronavirus?

Na koronavirus nezabírají antibiotika ani žádná jiná léčba. U nakažených lidí se s ním musí vypořádat tělo samo. Obranyschopnost organismu ale můžeme podpořit.

Vážný průběh má onemocnění u starších lidí a těch, kteří mají organismus oslabený jinými nemocemi. Vědci zveřejnili v časopise Nature Medicine informaci, že tělo si v krevním oběhu po nějaké době od onemocnění COVID-19 vytvoří buňky, které ničí virus. Buňky jsou podobně těm, které si tělo vytváří při onemocnění běžnou chřipkou. To povede ke vzniku vakcíny.  Ukazuje se, že u oslabených lidí se tyto buňky tvoří pomaleji. Jak se ale bránit v situaci, kdy víme, že na koronavirus žádné léky nezabírají? Jedinou šancí je posílit imunitu.

Vitamíny a minerály

„Důležité je mít zdravou a vyváženou stravu, která je přísunem dostatku vitamínů, minerálů a stopových prvků, které imunitu člověka posílí,“ nabádá léčitel Miroslav Suchý. Podívejme se, které potraviny obsahují potřebné vitamíny a minerály:

vitamín A – růžový grapefruit, broskve, meruňky, nektarinky, mandarinky, rajčata, mrkev, brokolice, zelená paprika, mango, zelí, špenát, dýně, dýňová semínka, sladké brambory, špenát

vitamín B – cizrna, ryby (tuňák, losos, pstruh), hovězí játra, drůbež, mušle, cereálie

vitamín C – kiwi, grapefruit, citron, pomeranč, paprika, nektarinky, jahody, bobulové ovoce, rajčata, hrášek, brokolice, papáje, sladké brambory

vitamín D – pomerančová šťáva, mléko, jogurt, mastné ryby (např. losos, makrela), olej z tresčích jater

vitamín E – brokolice, ořechy, dýně, slunečnicová semínka, mrkev, mango, papáje, špenát

hořčík – mandle, kešu ořechy, pšeničné otruby, špenát

vápník – mléčné výrobky, ovocné šťávy, cereálie, kapusta,čínské zelí

draslík – sladko brambory, brambory, rajčatový protlak, ryby, červené a kuřecí maso

selen – para ořechy, tuňák

zinek – červené maso, drůbež, krabi, ústřice, hovězí játra

Nepřehlédněte:  Koronavirus napadá domovy seniorů

železo – játra, červené maso, ryby, čočka, fazole

Správné vstřebávání vitamínů podporuje dostatek tuků. Důležitá jsou probiotika. V trávicím traktu máme bakterie, které napomáhají správnému trávení potravy a zvyšují imunitu. Jsou součástí potravin, ale dají se koupit ve formě potravinových doplňků.

Co posílí imunitu

Pak tady máme různé „zázračné“ potraviny, které jsou považovány za všelék. Nepomáhají jako antibiotika na konkrétně onemocnění, ale zlepšují stav organismu a výrazně zvyšují imunitu. Koronavirus nezlikvidují, ale těla na boj se zákeřným vírem připraví lépe, než kdybychom místo těchto potravin konzumovali vepřové řízky nebo smažený sýr.

Jedná se o zázvor, hlívu ústřičnou, řasu chlorella, řasu spirulina, česnek, cibuli a koření kurkuma. Do zázračných bylin léčitelé řadí i lichořeřišnici, kterou bychom zřejmě složitě hledali v přírodě, avšak je z ní připravovaná tinktura, která se dá ve specializovaných prodejnách koupit. Do podobné kategorie patří i ořešák americký či kustovnice čínská. I z nich se dělají tinktury. Tak proč to nezkusit.

Imunitu posiluje rovněž pohyb. Sportování může být během nouzového stavu komplikované, ale v parcích se dá běhat a rovněž se dá vyrazit na malý výlet na kole. Nezapomínejme ani na otužování. To snižuje riziko nachlazení a chřipky, tak se dá předpokládat, že podpoří i tělo bojující s koronavirem.

Tagy
Pokračovat ve čtení
Back to top button
Close
Close