Zdraví

Symbol pandemie? Kváskový chleba!

Pamatujete na začátek příchodu viru covid-19 do naší země? Téměř všichni si dělali potravinové zásoby a mezi nedostatková zboží patřila nejen vejce, ale také droždí. A vydat se před několika týdny doplnit zásoby do nejbližšího obchodu? Podle lidového vtipu se tehdy s nákupní taškou vysílala jen osoba, kterou by její rodina nejsnáze oželela…

Lidé zkrátka seděli doma, ať už z vlastní vůle, nebo z důvodu karantény. Droždí nebylo, chleba ubýval a venku řádil ten zlý virus. Co dělat? Naštěstí tu byly kamarádky, kuchařky a hlavně internet. A Češi začali péci kváskový chleba! Pekařská mánie postupně zachvátila celou republiku, vznikala diskuzní fóra i burzy nápadů.

„Já jsem si zadělala žitný kvásek ze dvou důvodu. Jednak mám ten pravý nakyslý český chleba moc ráda a za druhé jsme s manželem nechtěli příliš vycházet ven,“ vzpomíná Barbora S. (48) z Prahy na důvod, proč si dala tu práci a začala se starat o „živé těsto“. První chleba se jí celkem povedl, což jí povzbudilo, ale druhý pecen by byl ohodnocen středoškolskou známkou dostatečně. „Udělala jsem chybu, místo do normální trouby jsem ho zkusila dát péct na krátký program do domácí pekárny a on příliš nevyběhl. Na chleba z kvásku se nemá spěchat. Poučila jsem se a od té doby máme kváskový chleba jedna báseň.“

Jako se starat o dítě…

Zadělat kvásek na kváskový chléb není ale snadné, celý proces trvá týden. Kvásek se i pak musí hlídat, dokrmovat nebo dát spát do ledničky. „Je to skoro jako s malým dítětem,“ říká s úsměvem Barbora, která se nechala také inspirovat od dalších „pekařek“. Pečlivě pročítala diskuzní fóra a zjišťovala, že s kváskem se tu více, tu méně „perou“ stovky dalších žen. „Třeba mne zaujalo, že jedna z mých slovenských kamarádek doporučuje do kváskového těsta nastrouhat bramboru. To musím vyzkoušet, možná trochu tajně, aby manžel nereptal,“ směje se sympatická brunetka a přidává svůj recept na tymiánový kváskový chléb.

Nepřehlédněte:  Marie Ředinová: Život s vývodem již není strašákem!

Domácí kváskový chléb, který voní po tymiánu
Na vytvoření kvasu: 2 lžíce kvásku, 150 g žitné mouky a 150 ml vody
Na těsto: kvas, 310 g pšeničné mouky, 140 ml vody, 12 g soli, 5 g tymiánu a 5 g drceného kmínu na těsto
Jak na to:
Večer odeberu z kvásku dvě lžíce, smíchám se 150 g žitné mouky a 150 ml vody. Ráno vezmu hotový kvas, přidám do něj 310 g pšeničné hladké mouky, 140 ml vody, 12 g soli, 5 g tymiánu a 5 g drceného kmínu. Zamíchám vařečkou, hmotu přikryji a nechám hodinu stát.
Po hodině si pomoučím vál a na něm aspoň deset minut těsto hnětu, dokud není pěkně hladké a přestane lepit. Pak z něj vytvaruji chleba a nechám kynout. Ideální je ho dát kynout na čtyři hodiny do ošatky.
Po čtyřech hodinách chléb přesunu (nebo vyklopím z ošatky) na rozpálený plech. Prvních deset minut ho peču na 250 °C, pak teplotu snížím na 200 °C a dopékám ještě asi půl hodiny.

Tagy
Pokračovat ve čtení

Související články

Back to top button
Close
Close