Zdraví

Na jarní detox vyzkoušejte zajímavě ochucenou ovesnou kaši

Obilné kaše se skvěle hodí pro start do nového dne, a to nejen v případě, kdy jste se rozhodli pro jarní detoxikační kúru. Chuť nebude fádní, pokud pokrm zajímavě dochutíte.


Připravit si ke snídani nebo svačině ovesnou kaši s ovocem je určitě skvělý nápad. O trochu potřebného zdravého tuku a dochucení se pak postará třeba lžička ghí se skořicí a vanilkou. „Skořici a vanilku náš organismus rozhodně ocení, zvláště ve spojení se správnými tuky, mezi něž přepuštěné máslo rozhodně patří. Tuk je navíc výborným nosičem chuti koření. O skořici je známé, že podporuje trávení, celkově osvěžuje, a hlavně dodá pokrmům jedinečnou chuť a vůni. Příjemné aroma má i vanilka, která je i známým afrodiziakem. Ve spojení těchto dvou koření s ghí tak vzniká dokonalá kombinace chutí a vůní, která navíc prospívá zdraví,“ popisuje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.


Výborné vlastnosti přepuštěného másla (ghí) znaly ostatně už naše babičky. Na pár let ho sice nahradily margaríny, ale dnes se zase vracíme k tomu, co před lety fungovalo. „Ghí je zdravější než běžné tuky, nemusí se chladit a vydrží minimálně dvanáct měsíců. Při pečení jím lze nahradit všechny margaríny a máslo a dobře se hodí i pro použití v teplé kuchyni. Má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), a proto se nepřepaluje. Ghí se skořicí a vanilkou využijete i při přípravě palačinek nebo lívanců. Navíc krásně voní, jako čerstvě upečený štrúdl,“ dodává Andrea Dostálová.

Recept:
Ovesná kaše se skořicovo-vanilkovým ghí
Suroviny na 2 porce:
1 hrnek ovesných vloček
½ hrnku směsi ořechů
½ hrnku mléka
2 lžíce medu
1 lžíce ghí se skořicí a vanilkou
voda na zalití vloček a ořechů
ovoce na ozdobení

Postup:

  1. Ovesné vločky večer zalijeme vodou, aby byly ponořené, a necháme je přes noc namočené.
  2. V další misce namočíme nasekané ořechy (vlašské, lískové, mandle…).
  3. Ráno vodu z ořechů slijeme, ořechy přidáme k vločkám a vše zahříváme společně s trochou mléka (může být kravské i rostlinné) na mírném ohni a za stálého míchání asi 5 minut.
  4. Na závěr osladíme medem, polijeme ghí se skořicí a vanilkou a dozdobíme ovocem, které máme k dispozici. Může to být mango, meloun nebo obyčejná jablka.
Nepřehlédněte:  Marie Ředinová: Život s vývodem již není strašákem!

Pro zajímavost
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Má léčivé účinky, vyrábí se z ní silice, tinktury a olej. Podporuje chuť k jídlu, trávení a celkově osvěžuje organismus.
Vanilka se v předkolumbovských dobách ve Střední Americe a později v Evropě používala i v oficiálním lékařství jako prostředek proti horečce a jako afrodiziakum. Dnes je nepostradatelná hlavně v potravinářském průmyslu. Stačí si vzpomenout na vanilkovou zmrzlinu nebo pudink!

Tagy
Pokračovat ve čtení

Související články

Back to top button
Close
Close