Hodujte a hubněte s Evelýnou

Vejce, já a hubnutí… Aneb pomazánka s příběhem

Jíst se musí. A protože ze všech stran slyšíme, že bude hůř, bereme zásobování do svých rukou. Pečeme chleba, na zahrádkách přibývají záhonky a leckde dojde i na slepičky. Vždyť domácí vajíčka jsou terno a takový párek nosnic může spokojeně vegetovat i na balkoně v pražském paneláku. Tomu věřte. Viděla jsme to na vlastní oči.

I můj soused na vsi si onehdy dovezl kuřátka. Řekla jsem si, když on, tak já taky. Vyklidila jsem starý chlívek za domem a našla si na netu nejbližší slepičárnu. „Takové pěkné auto, to si určitě nejede pro slepičky,“ vítal mě její veselý majitel.  Netuším, čím ho oslnila moje 6 let stará škodovka. „Ale jede,“ zaculila jsem se

„Máme krásné, akorát 16 týdnů staré. Tak kolik jich bude, madam?“ zeptal se žoviálně.

„Myslíte, že je lepší sudý, nebo lichý počet?“ zaváhala jsem.

„Určitě sudý, přece si nepovezete domů jednu slepičku,“ odhadl celkem přesně mé chovatelské ambice.

„No, já jsem si myslela tak tři.“ 

Chovatel konstatoval, že lichý počet je také velice dobrá volba a začal rutinně vypisovat účtenku.

„Jenže,“ přemýšlela jsem si bezděky nahlas. „Co když se ty dvě skamarádí, tu třetí odstrčí…a ona chudinka z toho bude mít trauma?“

Chovatel poprvé zvedl oči od papírů a dlouze a velice zkoumavě si mě prohlédl. „Tak to opravdu nehrozí!“ odtušil stroze a dal pokyn kolegyni, aby vybrala opravdu každou jinou, prý aby je tady paní od sebe poznala.

Nemohla jsem se dočkat, až mi je přinesou. Neměla jsem absolutně představu, jak vypadá slepice v 16 týdnech. Představovala jsem si tak trochu odrostlejší kuřátka. Přinesli mi tři pubertální, téměř dospělé slepice. Hned mi bylo jasné, která je která. Ta nejmenší, skromně hnědočervená, byla jednoznačně Maruška, vysoká s chocholem plavého peří u zadku Jaruška a ta třetí elegantně melírovaná dostala jméno Barbara alias Baruška.

Nepřehlédněte:  Meruňkovo kokosová buchta bez cukru

Oslava se nekonala

Cestou jsem holkám koupila pytel pšenice a šrotu. Slepičí šampáňo neměli, a tak jsem do košíku přihodila alespoň speciální heřmánkovou podestýlku. Přijely jsme domů až večer a já holky vypustila do kurníku. Do voňavého heřmánku jsem jim naservírovala pekáč prvotřídního zrní, nějaké to zelené lupení a mísu s vodou, že to trochu oslavíme. Okamžitě si strčily hlavy do podpaždí a usnuly, nevděčnice.

Za to já byla vzhůru ještě dlouho do noci. Musela jsem jim nějak provizorně zadělat vchod, aby se k nim nedostala zlá kuna. Použila jsem na to doslova vše, co se dalo, a domu se vrátila a s rukama upatlanýma od lepidla, s prsty plnými třísek, ale šťastná. A hned jsem dychtivě zasedla k počítači. Našla jsem praktickou napáječku, roztomilé košíčky na snášení vajec … Je přece tolik věcí, které ještě o slepicích nevím a které ještě pro ně musím udělat. Třeba vylepšit ty vchodové dveře, dodělat jim pořádné bidýlko. Už bych měla také popřemýšlet, z čeho vyrobím snášecí kukaně. Deseti slepicím prý stačí jedna. Pcháá, moje holky nejsou žádná béčka a budou snášet výhradně áčka, tak bude mít každá svoji osobní.

Hned po probuzení jsem si přehodila přes pyžamo župan a běžela je vypustit na čerstvý vzduch.  Čekalo mě ovšem velké překvapení, ale o tom až příště.

Pomazánka z míchaných vajíček

Časy, kdy se tvrdilo, že konzumace vajec zvyšuje cholesterol v krvi, jsou nenávratně pryč. A tak se je nemusíme bát zařazovat na jídelníček častěji.  A to i při hubnutí. Vejce jako jeden z nejpřirozenějších zdrojů bílkovin je dobrota a na dlouho zasytí. Miluji tvarohové pomazánky a průběžně mám nějakou v lednici. Jsou základem mých snídaní i některých svačinek. Baví mě vymýšlet nové druhy a kombinace. Na této pomazánce není nic nového na složení, spíš na postupu přípravy, který je velice rychlý a dává jí i trochu jiný chuťový akcent, než jsme u běžné vajíčkové pomazánky zvyklí…

Nepřehlédněte:  Oslaďte si redukční dietu! Mandlový piškot s mátovým krémem a jahodami

Pro osoby (cca 200 g) potřebujete:

Suroviny

  • 5 g Ghí
  • 1 vejce
  • ½ jarní cibulky
  • 30 g krůtí šunky (cca 2 plátky)
  • 50 g sýru (½  Paloučku nebo Lučiny)
  • 1 PL Cottage
  • 1 PL tvarohu
  • ½ ČL dijonské hořčice
  • Sůl
  • Pepř
  • Pažitka nebo petrželka na posypání

Postup

Základem pomazánky jsou klasická míchaná vajíčka. Jen z jedné porce vlastně uděláme dvě a to mě vždy baví. Na přepuštěném másle osmahnu kolečka cibulky, přidám šunku na kostičky a vajíčko a chvilku míchám. Odstavím, ještě než se směs úplně vysuší. Nechám chvilku na pánvičce vychladnout a pak přidám Palouček, Cottage a tvaroh, hořčici, sůl a pepř. Pořádně promíchám a dám do misky a uložím do ledničky.

P.S.: Ráno na domácím celozrnném pečivu je opravdu vynikající.

Hubněte zdravě s labužnící Evelýnou Snižování nadváhy je běh na dlouhou trať, tak si ho zpříjemněte. Prostě není nad správně naložený talířJak říkám s oblibou: Hodujte a hubněte.

Vaše Eva Evelýna Dosedělová

Tagy
Pokračovat ve čtení

Související články

Back to top button
Close
Close