Hodujte a hubněte s Evelýnou

Slepice 3: Křehké soužití nabírá na síle

Můj slepičí experiment, který jsem popsala v minulých dílech, trvá právě týden…. Co se změnilo? Základní úpravy kurníku jsou dokončené. Holky zpacifikované a já jsem mnohem a mnohem chytřejší. Jo a na konci vám nabízím recept z hrabivého ptactva.

Znáte určitě situaci, když někoho přistihnete tam, kde absolutně nemá co dělat. V mém případě, nepočítám-li svého exmanžela na záletech, to byla Maruška vesele a zdatně vyzobávající poslední zbytky mých křehoučkých, něžně ze semínek vypiplaných a čerstvě vzešlých sazeniček salátu. Jak se k nim dostala, mi záhy předvedly Barča s Jarunou, stačilo jen se odrazit a roztáhnout křídla. A já si velice intenzivně prožila to, čemu se říká, „že by se ve mně krve nedořezal.“

I slepice potřebuje přistřihnout křidýlka

Na experimenty tentokrát žádný prostor nebyl a hned nastoupila zkušená slepičí chovatelka Květa s nůžkami. Ubezpečila mně, že to opravdu nebolí a je to něco jako slepičí manikůra. Udělala šmik a bylo to. Takže, kdyby vám někdo tvrdil, že slepice neumí létat, lže. A já konečně vím, co znamená „přistřihnout někomu pořádně křidýlka“. Škoda, že jsem to nevěděla v manželství. I když, co bych vlastně tenkrát měla stříhat… To mi zřejmě i nadále zůstane záhadou. Škoda.

A další cenný postřeh.

V mém slepičím období mi mrazák plnily kotletky a žebírka. Rozemleté kosti plné vápníku jsou totiž pro slepice přímo elixírem snášení. Místo sofistikovaných a pro mě finančně nedostupných drtiček jsem nakonec šáhla po obyčejném kladivu. Po výkonu jsem byla vždy „celá k sežrání“., protože kostní drť jsem měla všude. Ale stálo to za to. Nikdy nezapomenu na ten okamžik, když jsem holkám tuhle delikatesu naservírovala, první si zobla Maruna a pak nastala tak neuvěřitelná mela, že chvílemi, takříkajíc, „šlo přímo o život! A já dobře vím, co znamená „ se po něčem utlouct.“ Autor této metafory ji nemohl vymyslet nikde jinde, než v kurníku.. Tím jsem si jistá. Naprosto

Nepřehlédněte:  Zdravý, lehoučký, lahodný medový vločkový koláč ZN.: Peče se sám

Domácí kuřecí paštičky pro hubeňoury

Co myslíte na co myslí? No jasně, na žrádlo…

A teď co hrabivým ptactem. Jak jsem se již zmínila, mojí tajnou zbraní v boji s nadváhou je nízkokalorický vaječný protein ( šmakoun), který velice ráda používám při vaření, protože mi zvyšuje podíl bílkovin a ubírá kalorie v jídle.  Naučila jsme se s ním připravovat i různé paštiky. Ty běžné z obchodu s hubnutím dohromady rozhodně nejdou. Stačí si přečíst, co obsahují, a rozumného strávníka musí přejít chuť.  Když si ale tuhle dobrotu uděláte sami a dáte do ní jen ty správné věci, můžete si ji pak bez výčitek dopřát, kdy chcete. A protože jsem hodně mlsná, dělávám si více druhů najednou a pro snazší porcování si je obvykle zapékám do praktických silikonových formiček na muffiny. Tak mi vydrží v lednici bez problémů několik dní.

Suroviny na cca 6 porcí  

  • 150 g kuřecího masa
  • 150 g kuřecích jater
  • 1 dcl vývaru (já zeleninový BIO Wurzl)
  • 1 menší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g šmakouna (Klasik, Uzený, nebo Mexiko)
  • 100 g zakysané smetany 8%
  • 1 PL oliváčku
  • 10 g Ghí   
  • Pepř pěti barev
  • ¼ ČL mletého nového koření
  • ¼ ČK mletého koriandru
  • Hrst tymiánu
  • Sůl

Na ochucení:

  • 1 ČL sterilovaného zeleného pepře
  • Pár vlašských ořechů
  • 1 čili paprička
  • Opravdový gurmán, může paštičku zakápnout kvalitním cherry nebo koňakem

Postup

Předehřeju si troubu na 200 stupňů. Kuřecí játra očistím, odblaním a nakrájím spolu s kuřecím masem na kousky. Pak je spolu s cibulí a hrubými plátky česneku dám do pekáčku, podliji vývarem, stříknu olejem a krátce cca 15 minut na horko vzduch zapeču.

V mixéru rozmixuji smetanu, šmakouna, oliváček a Ghí a postupně přidávám cca pečené maso a játra (cca 1/3 si odložím bokem) i s cibulí, česnekem a výpekem. Postupně proto, že pokud ho tam hodíte najednou, tak se vám mixér asi zahltí a bude zlobit.

Nepřehlédněte:  Kuře s houbami a knedlíkem na smetaně. Mouku a smetanu tam ale nehledejte

Směs přendám stěrkou do mísy, přidám ručně nakrájené odložené kousky masa a jater, aby to ve výsledku nebyla jen kaše. Přidám ideálně čerstvě namleté nové koření, koriandr a barevný pepř, díle pak nasekaný čerstvý tymián a podle chuti i dosolím. Už v tuto chvíli je to dobrota dobrotivá a dá se namazat na chleba. Ale protože já chci, aby mi v lednicí o něco déle vydržela, tak si ji ještě zapeču. A já, protože jsem hodně mlsná, tak jsme si ji ještě třemi způsoby ochutila.

Do jednoho dílu jsem si přidala sterilovaný zelený pepř, do druhého vlašské ořechy a do třetího nasekanou čili papričku. Kvůli snazšímu porcování jsem směsí naplnila silikonové košíčky (na muffiny) a šup s nimi ve vodní lázni (tj. naskládané v kastrůlku s vodou sahající cca do poloviny formiček. Dělá se to proto, aby paštika zůstala vláčná a při pečení se nevysušila) do trouby, ubrala jsem na 180 stupňů a nechala je tam 25 minut.

Hubněte zdravě s labužnící Evelýnou Snižování nadváhy je běh na dlouhou trať, tak si ho zpříjemněte. Prostě není nad správně naložený talířJak říkám s oblibou: Hodujte a hubněte. Vaše Eva Evelýna Dosedělová

Tagy
Pokračovat ve čtení

Související články

Back to top button
Close
Close