Hodujte a hubněte s Evelýnou

Plno chutí, téměř žádné kalorie. Jde to dohromady?

Mám ráda knihu Betty Mac Donald: Co život dal a vzal. Vracím se k ní vždycky, když je mi tak nějak ouvej. Ať ji otevřu na kterékoliv straně a začtu se, tak se po chvilce začnu upřímně smát. Autorka v ní kromě jiného autobiograficky líčí i slasti a strasti svojí rodiny žijící v období světové krize kdesi na americkém severozápadě.

 S koronou pevně sedící za mým stárnoucím krkem a s nejistým výhledem do budoucnosti jsem si tuhle svoji bibli nedávno opět otevřela. A natrefila zrovna na úžasnou scénu, kdy je k nim domů pozván na večeři nápadník jedné z dcer a zcela fascinovaně říká (parafrázuji): “Vy Bardovi jste taková úžasná rodina, takové prosté jídlo, jakým je sekaná, servírujete tak vznešeně při svíčkách!“ Což si autorka v duchu vtipně glosuje asi takto. „Kdyby tušil, že stejně vznešeně při svíčkách i myjeme v kuchyni nádobí, protože nám kvůli nezaplaceným složenkám vypnuli elektriku!“

Co z toho plyne za poučení? Že každá i těžká životní situace se lépe zvládá s trochou nadhledu a humoru. A že i z obyčejného jídla se s trochou fantazie dá vykouzlit fascinující hostina. Já vám ukážu jak třeba celkem luxusně a přitom naprosto zdravě zužitkovat zbytek květákové pomazánky, kterou jste se už ode mě naučili.

A hosti mohou klepat na dveře… Ale mějte připravené svíčky, to víte, kdyby náhodou…

Květáková roláda s arašídy

Ráda dělám štrúdly a rolády. Tentokrát mi jako výchozí materiál posloužil květák. Ten používám moc ráda, protože má minimum kalorií a tím pádem jsem ho s čistým svědomím mohla zkombinovat s buráky, které mají těch kalorií sice více, ale zase jsou v nesoleném stavu velice zdravé. Stačilo přidat ještě pár ingrediencí a vznikla z toho dobrota vhodná  do krabičky k svačině i jako pohoštění pro náročné návštěvy.

Nepřehlédněte:  Slepice 9: Vejce, moje dietní koprovka a já

Na celou nohu (asi tak 10 – 12 porcí) jsem spotřebovala:

Těsto

  • 3 vejce
  • 200 g květáku
  • 1PL mletých lněných semínek
  • sůl

Náplň

  • 1PL olivového oleje
  • 2 vejce
  • 300 g květáku
  • 70 g papriky
  • 250 g nesolených arašídů
  • 50 g cibule (lahůdková včetně zelené natě)
  • 2 stroužky česneku
  • Hrst čerstvé majoránky (nebo oregana)
  • 50 g krůtí šunky (nemusí být)
  • 1 PL lahůdkového sušeného droždí (LSD)
  • 60 g tvarohu
  • Sůl (já černá himalájská)
  • 100 g sýru Ppalouček, nebo Lučina
  • Bylinky a čili paprika na ozdobu
  • Cca  2PL tvarohu a 1PL jogurtu (nebo zakysanky) na potření rolády

Postup

Květák si v osolené vodě uvařím do měkka. Žloutky našlehám i spolu s rozmačkaným vychladlým vařenými květákem. Z bílků se špetkou soli našlehám pevný sníh, který zapracuji spolu s mletým lněným semínkem do těsta a to naliji na plech vyložený vymazaným pečpapírem. Peču na cca 185 st. asi tak 10 – 15 minut (do zrůžovění okrajů). Pak placku ještě za tepla sroluju do ruličky a nechám zchladnout. Zbytek květáku také rozmačkám na malé kousky a smíchám se smetanový sýrem a tvarohem. Přidám drcené arašídy (jen pár si jich nechám na ozdobu), nakrájená vajíčka natvrdo, lahůdkovou cibulku, papriku, šunku, dosolím a dochutím lahůdkovým droždím, bylinkami a česnekem. Touto náplní těsto naplním a zavinu do rolády a tu z vrchu potřu našlehaným tvarohem s jogurtem a pro ozdobu posypu třeba kousíčky čili papriček a bylinkových lístků. 
Servíruji chlazené se zeleninou a celozrnným pečivem.

Hubněte zdravě s labužnící Evelýnou  Snižování nadváhy je běh na dlouhou trať, tak si ho zpříjemněte. Prostě není nad správně naložený talíř  Jak říkám s oblibou: Hodujte a hubněte

Vaše Eva Evelýna Dosedělová

Tagy
Pokračovat ve čtení

Související články

Back to top button
Close
Close