Hodujte a hubněte s Evelýnou

Makový štrúdl na hubnutí jako dělaný

Tohle těsto, oblíbené zejména mezi vyznavači LC (rozuměj nízko sacharidové stravy), jsem nevymyslela. Když jsem se s ním někde na internetu seznámila, pekla se z něj hlavně italská pizza.

A mě napadlo upéct z něj pro změnu český štrúdl. Nejdříve slaný a pak odvážně i sladký. Proč odvážně? Pochopíte, až si přečtete, z čeho se dělá. Malá nápověda: Hromadu tuku, mouky ani cukru, v receptu nehledejte. Takže si můžete dát klidně i kousek navíc. A tenhle zákusek mně tak zachutnal, že jsem ho ve skupině Hubneme zdravě s labužnicí Evelýnou vyzkoušela snad ve všech možných variantách s různými náplněmi. Všechny jsou boží a s minimem kalorií. Věřte mi a ode dneška už jenom Mlsejte bez výčitek

Na jednu „nohu“ (cca 10 porcí) budete potřebovat:

Těsto

  • 5 g olivového oleje
  • 125 g sýru mozzarella light
  • 3 vejce
  • 30 g xylitolu (čekankového sirupu, erythritolu, nebo jiného nízkokalorického sladidla)
  • 1 PL mletého lněného semínka

Náplň

  • 100 g mletého máku
  • Cca 1,5 dcl mléka
  • 40 g xylitolu (nebo jiného sladidla)
  • Lžička mletých vloček
  • 15 g mletých mandlí (nebo ořechů)
  • 1 – PL tuzemského rumu
  • Cca 10 ks švestek (já použila zavařené)
  • 1 ČL Ghí  (přepuštěné máslo)

Do kastrůlku dám přemletý mák, osladím, zaliji mlékem a na mírném ohni ho nechám pár minut zredukovat, až zhoustne. Dle potřeby ho zahustím mletými vločkami, mandlemi a ovoním rumem. Mozzarellu a 3 vejce (jenom jeden žloutek si dám stranou na pomazání) rozmixuji v nožovém mixeru do hladka, osladím, přidám mleté lněné semínko (obsahuje pekelně zdravé Omega 3 mastné kyseliny a těsto trochu nakypří) a naleju na lehce pomašlovaný pečicí papír.

Peču v troubě předehřáté na 190 st cca 8 – 10 minut (až začnou růžovět okraje). Pak plech přikryju válem, překlopím, tj. otočím tak, že se papír octne nahoře, nechám malinko zchladnout a snadno ho sloupnu. Po krásně tenké placce pravidelně rozprostřu mák a na kraj vyskládám do řady švestky tak, aby se po zavinutí ocitly cca uprostřed. Kraje závinu lehce přitlačím k plechu a celý ho hojně natřu našlehaným zbylým žloutkem. Peču v troubě předehřáté na 190 st. na pečpapíře, lehce pro vůni potřeném přepuštěným máslem cca 30 minut až dostane krásně zlatavý nádech. Je vynikající a na chuti, myslím, nikdo nepozná z čeho těsto je a to mě na tom baví.

Nepřehlédněte:  Slepice 8: Jsou zvědavé a potřebují výhled

Dobrou chuť!

Evelýna

Tagy
Pokračovat ve čtení

Související články

Back to top button
Close
Close