Hodujte a hubněte s Evelýnou

Ke štíhlosti se musíte projíst!

To tvrdí Eva Evelýna Dosedělová, která se zdravým životním stylem a hubnutím zabývá téměř celý svůj osobní i profesní život.

„Jako většina žen jsem svoji váhu řešila od mládí. Bylo mě dost, a pokud si vzpomínám, první dietu jsem držela asi v patnácti, když jsem se poprvé zamilovala,“ směje se Evelýna, která později jako redaktorka na toto téma psala do ženských časopisů a linii si držela.

Jenže pak i jí nadváha doběhla a ona se s ní musela porvat. „Nejdřív jsem nasála všechny dostupné informace a dodělala si kurz nutričního poradenství,“ říká a pokračuje: „Začala jsem zdravě vařit, pravidelně jíst, sledovat novinky, upravovat a vymýšlet recepty.“

O 25 kilo lehčí Evelýna dnes píše elektronické kuchařky, pořádá kurzy a přednášky o kreativním vaření. Tedy pokud zrovna neřádí koronavirus. Je denně on-line na FB ve své skupině Hubneme zdravě s labužnicí Evelýnou

„Hubnutí, to není dieta na pár týdnů, ale program na celý život, ve kterém se prostě musíte cítit dobře. Rozčiluje mě tvrzení, že co je zdravé, nemůže být dobré,“ říká. “Moje jídlo musí krásně vypadat, být jednoduché a poctivě uvařené. Za prvé si na něm musíte řádně pochutnat, a to, že po něm zhubnete, je až přidaná hodnota. Příjemná, přiznávám,“ dodává a nabízí svoje dva recepty.

Pomazánku olivovou s lososem „přivezl“ šneček

Prostě děláme si to tak nějak trochu hezčí. (Když už okolo to stojí poněkud za prd), třeba ke mně ráno na stůl přilezl šneček a přinesl mi bezvadnou pomazánku, teda mě chutnala a moc. Krásné ráno! Vaše Evelýna

Suroviny pro cca 3 – 4 osoby:

  • 100 g oliv s lososem (konzerva)
  • 50 g mrkvičky
  • 50 g jarní cibulky
  • 30 g bílé části z pórku (nemusí být, ale mě to tam pasuje)
  • 3PL (100 g) polotučného tvarohu
  • 2 PL (60 g) Cottage light
  • 1 PL(25 g) jogurtu (3,5%)
  • Sůl (já černá himalájská)
  • Pepř (já pepř 5 barev)
  • Bylinky (já kopr, petrželka)
Nepřehlédněte:  Batátoráky, cibulový špízek z panenky a restovaná mrkvička

Postup:

Vše nadrobno nasekáme, nastrouháme a zamícháme. Sýr opatrně roztočíme, poklademe šunkou, pomazánkou, znovu zabalíme jako šnečkovu ulitu a nazdobíme. Jak stále říkám, kdo si prostě hraje, ten nezlobí.

A tady přijíždí… A když budete mít chuť, tak k tomu jsou nejlepší celozrnné bulky.

Celozrnné bulky s cizrnou a mrkví

Existují bezesporu stovky receptů na domácí pečivo. Minimálně několik desítek jsem jich zkoušela, abych dospěla k názoru, že kynutá těsta prostě nejsou pro mě. Ne že by nebyla dobrá, ale já prostě mám ráda hotovo do půl hodiny od nápadu a to s nimi prostě nejde. Své kurzy proto ráda začínám pečením jednoduchého, rychlého, celozrnného nekynutého pečiva.  A toto je jedna z mnoha variant:

Suroviny na cca 10 bulek

· 0,5 hrnku žitné celozrnné mouky

· 0,5 hrnku ovesných otrub (nebo vloček)

· 0,5 hrnku mleté lněné semínko

· 0,5 hrnku mleté suché cizrny (může být i červená čočka)

· 1 hrnek semínek všeho druhu v celku (já polovina slunečnicové a polovina dýňové)

· 50g mrkve

· 1 ČL soli

· 2ČL prdopeče

· 1 ČL kmínu

· 1 vejce

· 4 PL (cca 125 g) tvarohu (nebo Cottage light)

· 1 PL kmínu

· Trochu perlivé, nebo obyčejné vody

Postup:

Smíchám všechny mouky, semínka, sůl, kmín a prdopeč. Spojím s vajíčkem, tvarohem (či cottagem) s hrubě nastrouhanou mrkví a zpracuji vše na hustou směs (pokud by vám připadala moc hustá, můžete přidat trošku vody). Mokrýma rukama z ní tvaruji kuličky, každou v půlce naříznu, zasypu kmínem, sezamem, konopným semínkem (nebo čímkoliv, co máte na pečivu rádi) a peču na 185 st cca 25 – 30 minut na pečicím papíru do křupava. Třeba s nějakou čerstvou domácí pomazánkou a vypnutou televizí vám to po ránu udělá móóc dobře.

Houstičky, bulky, pojmenujte si je jak chcete.
Tagy
Pokračovat ve čtení

2 komentářů

  1. Jsem ráda, že se před časem Evelýnka nechala od několika z nás ukecat a pustila se do toho všeho profesionálně…
    Na začátku jen vkládala své recepty na FB a my do ní šili, že ať vydá kuchařku… ona napřed pořád váhala… že prý: „Nevím…“
    Po čase přidala k „Nevím…“ i slova: „Budu nad tím přemýšlet…“
    Naštěstí se nakonec odhodlala a s radostí sleduju, jak se jí vede – protože u ní často lovím inspiraci…
    Nejen, že díky jídlu hodně zhubla, ale dodává sílu, odvahu a inspiraci i dalším. Sama jsem shodila desítky kil – také jen díky stravě- několik Eviných receptů už patří u nás doma ke stálicím a ještě více je jich připraveno k vyzkoušení…
    A třeba její pečivo s námi loni jelo i na dovolenou (no, tedy nejen pečivo – ale i pár receptů na rychlou baštu, neb si vaříme na dovolené sami).
    Doporučuji i její FB skupinu v článku zmíněnou: vždy tam člověk najde to své a je to skupina interaktivní: recepty můžou dávat i další a kolikrát vznikne díky spojení nápadů diskutujících nápad, který se Eva nebojí realizovat a do pár dnů máme výsledek naservírovaný! 🙂

    1. Ano, souhlasím se vším, co píšete. Navíc Evelýna se velmi dobře čte – tedy její příspěvky a články! 🙂

Související články

Back to top button
Close
Close