Hodujte a hubněte s Evelýnou

Chcete zhubnout? Upečte si tyto boží plněné papriky!

Moje mamka se narodila v Chorvatsku a nikdy nechápala, proč Češi paprikový lusk vaří v rajské omáčce. U nás se to prostě roky dělá jinak a tohle jídlo patří k rodinnému stříbru. Normálně do něj patří kus másla, kelímek vysokoprocentní smetany, mix mletého masa a rýže.

Pokud ale chcete hubnout, musíte si ho prostě udělat jinak. Rýži vyměnit za zdravější quinou, mleté dát kuřecí a smetanu nahradit lahůdkovým sušeným droždím (LSD) a trochou jogurtu se špetkou Ghí.

A to vše, aniž by se změnila chuť této báječné omáčky. Ba naopak, je – li to vůbec možné, chutná snad ještě lépe.


Suroviny: rozpis pro 4 osoby

  • 300 g mletého kuřecího masa
  • 600 g paprik (cca 10 menších ks bez jádřinců)
  • 1 cibule
  • 50 g quinoa (váženo za syrova)
  • 0,5 litru mléka
  • 0,5 litru vody nebo zeleninového vývaru (já kostka BIO Wurzl)
  • 500 ml rajčatového pyré v krabici
  • 3 PL lahůdkového droždí
  • 2 -3 rajčata (nemusí být)
  • 4 PL smetanového jogurtu
  • 10 g Ghí
  • sůl
  • 4 ks bobkového listu
  • 6 – 7 kuliček nového koření

Postup:


Mleté kuřecí maso smíchám s cca 50 g syrové guinoi. Touto směsí plním omyté papriky zbavené stopek a jádřinců. Ty pak kladu do zapékací mísy, proložím je bobkovým listem, plátky rajčat, cibule, odřezky paprik, novým kořením, osolím, opepřím, přidám zbylé papriky nakrájené na kolečka a nakrájená rajčata, podliju cca 200 ml vody. Stříknu olivovým olejem ze spreje. Kdo má rád ostřejší, může přidat i čili papričku.

Plněné papriky dusím cca 20 minut pod pokličkou, pak je odkryji a peču dalších 30 minut, až dostanou zlatavý nádech. Já na ně obvykle pustím horkovzduch, aby se pěkně opekly, ale hlídat, aby to nebylo zase moc.
Poté z nich opatrně vyberu bobkové listy a kuličky nového koření, na chvíli vyberu i papriky bokem a výpek z paprik včetně paprikových kousků, cibule smíchám s mlékem a rajčatovým pyré rozmixuji. Dochutím a zahustím lahůdkovým sušeným droždím. Vrátím do omáčky papriky a nechám vše ještě cca 10 minut při zmírněné teplotě v troubě hezky probublat, aby se všechny chuti propojily. Nakonec dle potřeby ještě dosolím, zjemním lžičkou Ghí a zakysanou smetanou. Už dál nevařím, aby se omáčka nesrazila. Tato omáčka je výborná a ještě lepší je druhý či třetí den.

Nepřehlédněte:  Slepice 7: Štíhlé nudle plné chutí a bílkovin

Jako příloha se hodí rýže, zdravý knedlík. Já tentokrát trochu netradičně zvolila místo rýže, vařenou quinou, řízlou zeleným hráškem.

Hubněte zdravě s labužnící Evelýnou  Snižování nadváhy je běh na dlouhou trať, tak si ho zpříjemněte. Prostě není nad správně naložený talíř  Jak říkám s oblibou: Hodujte a hubněte

Vaše Eva Evelýna Dosedělová

Tagy
Pokračovat ve čtení

Související články

Back to top button
Close
Close