Hodujte a hubněte s EvelýnouZdraví

Batátoráky, cibulový špízek z panenky a restovaná mrkvička

Ještě donedávna jsem si pod pojmem sladká brambora představila jen nechutnou hlízu pravděpodobně přešlou mrazem, která je vhodná tak pro čuníka.  Udělat v Čechách karieru s tímto příšerným názvem, to je fakt dost velké umění, ale batáty to dokázaly.

A bezesporu právem, jsou totiž zdravější, navzdory všem předsudkům moc dobré a navíc krásně barevné. Skamarádila jsem se s nimi velice rychle a toto je jedno jídlo z mého oranžového, tj. batátového období, kterým jsem si prošla ve skupině Hubneme zdravě s labužnicí Evelynou. Takže neváhejte, Hodujte a hubněte

Pro 2 osoby si připravte:

Suroviny

200 g panenky (nebo jiného minutkového masa)

100 g cibule (já použila na ½ červenou a bílou)

100 g mrkve

200 g vařených batátů

1PL ovesných vloček

Sůl (já na špízy použila černou himalájskou, na zbytek obyčejnou)

1PL olivového oleje

10 g másla (já Ghí)

1 vajíčko

2 stroužky česneku

Špetka kmínu

Bylinky (já dala majoránku a oregano)

2PL jogurtu na DIP

Postup

Dám si předehřát troubu. Celou větší mrkev a batát nakrájím na menší kostičky a uvařím (já obojí osolila a uvařila v páře jednoduše na pařáku v papiňáku za 6 minut). Uvařené batáty rozmačkám vidličkou, přidám vajíčko, trochu vloček, špetku kmínu, nasekané bylinky a podle potřeby přisolím. Z této směsi tvořím placičky cca 6-8 cm, které peču v troubě na pečpapíru do zlatova cca 20 – 30 minut.

Cibuli si rozeberu na měsíčky a panenku nakrájím na špalíčky, které lehce osolím himalájskou solí, která v chuti připomíná vajíčka. Na špízové jehly napichuji střídavě maso s cibulí, na konec je jemně stříknu oliváčkem a nechám bokem odležet. Na pánvi nechám na trošce másla zpěnit jemněji nakrájenou cibulku s česnekem, přidám „na zkus“ uvařenou mrkev na kolečka, promíchám krátce zarestuji (pozor, mrkev by se rozhodně neměla rozvařit), odstavím a přehodím přes ni utěrku, aby nevychladla. Cca 10 minut před dopečením placiček udělám špízy. Nezapomeňte, že jsou z panenky, na malé kousky, že budou rychle hotové a že z nich nechceme mít usušené broky. Takže pánev rozpálím, co to půjde, a špízy na trošce oleji opeču ze všech stran, aby se, jak s oblibou říkám, panenka lekla a zatáhla. Měly by stačit tak max. 2 minuty (Pak teplotu uberu a na středním plamenu je dodělám, tak 2 – 3 minuty po každé straně by měly bohatě stačit, můžete je na stejnou dobu přidat do trouby k batátoráčkům) ale chcete-li mít jistotu, tak si jednu z prostředka ochutnejte. Panenka by měla být měkká a uprostřed jemně narůžovělá (ale ne syrová). Když ji přepečete, bude také k jídlu, ale nebude to už úplně ono. Na této kombinaci jídla je asi nejtěžší to uvařit tak, aby nakonec bylo vše teplé a udělané tak akorát. Pokud dodržíte tento postup, mělo by se to podařit. U podobných jídel není úplně blbý nápad si předehřát talíře, třeba tak, že si je na posledních pár minut přihodím do trouby.

Nepřehlédněte:  Makový štrúdl na hubnutí jako dělaný
Tagy
Pokračovat ve čtení

Související články

Back to top button
Close
Close