Volný čas
Nejnovější

Co vaří Česko v karanténě?

V krámech nejsou k dostání vajíčka ani droždí. Podle obchodníků za to nemohou jen blížící se Velikonoce, ale na vině je i fakt, že lidé jsou dlouhodobě doma a vyvařují častěji než obvykle. Zajímalo nás proto, co v českých kuchyních voní kolem oběda.


Tmavovláska Jitka Beye o sobě říká, že je zářným příkladem evropské rodiny – Češka, která pracuje v Rakousku, syn studuje v Německu a německý manžel musel nyní zůstat za hranicemi Rakouska. „Pracuji z domova a doufám, že se stávající situace co nejdříve zlepší. Doufám, že nás – rodiny – nerozdělí jako kdysi… Když poslouchám zprávy a vidím, co se děje a neděje, tak začínám mít strach. A to není dobré,“ říká.
Jelikož je nyní sama, k obědu si dopřává jednoduché, leč lehké jídlo. Třeba salát Caesar. „Je to sice porce pro dva, ale druhá porce přijde v průběhu dne vždy vhod,“ usmívá se, když diktuje ingredience: 1 ks římského salátu, 4 ks vejce – uvařit 5,5 až 6 minut (aby zůstal žloutek ještě vláčný), Classic caesar dressing, 10 kusů ančoviček, parmezán (na plátky a i jemně nastrouhaný) a sušené jedlé květy na ozdobu.
Postup: salát rozebrat na listy a každý pořádně omýt, nakrájet na středně velké kousky, lehce osolit, smíchat s dresinkem a zamíchat do něj nastrouhaný parmezán. Přidat ančovičky, plátky parmezánu a navrch dvě vejce, která můžete ozdobit sušenými květy nebo třeba snítkou pažitky „A hotovo! K salátu se hodí opečená bagetka a dobré jídlo je na světě. Bon apetit!“ loučí se Jitka.

Salát Caesar je lehkou variantou oběda. Foto: JB


Martina Novotná z Prahy musí doma nasytit malou školačku, předškoláka i manžela. „Je to někdy fofr,“ přiznává. Oběd se snaží vyřešit rychle, aby byli všichni spokojeni. A když zbyde čas, může se pustit do sladkostí. „S dětmi jsem dělala šlehačkové košíky pro tatínka k svátku. Děti samozřejmě pomáhaly, hlavně ujídat…“ říká s úsměvem a vyjmenovává potřebné suroviny: 1 balení listového těsta, 1 smetana ke šlehání, malinová nebo jahodová marmeláda, maliny a borůvky na ozdobení.
Postup: listové těsto rozválíme na tenký plát, propícháme vidličkou a rozkrájíme na stejně velké čtverce cca 10 x 10 cm. Ty pak dáme do formy na muffiny (12 ks), a pečeme cca 15 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí dáme do vzniklého košíčku nejprve lžičku jahodové zavařeniny, na to zdobítkem šlehačku a nakonec ozdobíme malinou nebo borůvkou.

Nepřehlédněte:  Show Zlatá maska zítra startuje
Sladké košíčky potěší nejednoho mlsala. Foto: MN

Anna Mertová se před koronavirem schovala ve východočeských Hořicích, v babiččině domě s velkou zahradou. „Ze zahrady máme vždy čerstvé ovoce i bylinky, samozřejmě jejich čas teprve přijde. Ale i tak se snažím preferovat lehká jídla plná vitamínů. Nemohu jíst potraviny s lepkem, ten mi nedělá dobře,“ říká mladá novomanželka. Webu Zulice.cz prozradila recept na pokrm s názvem Poke bowl, kterým se nasytí čtyři osoby. Budete potřebovat: 2 filety z lososa, avokádo, mango, půlku salátové okurky, půlku větší mrkve a svazek ředkviček, 8 lžic sójové omáčky, majonézu, 3 hrnky sushi rýže, 3 lžíce soli, 6 lžic cukru, 50 ml rýžového octa a bílý sezam na posypání.
Postup: ze všeho nejdříve pokrájíte lososa na kostičky o velikosti 1,5 cm, naložíte je do sójové omáčky a dáte alespoň na půl hodiny uležet do ledničky. Poté v hrnci smícháte rýžový ocet s cukrem a solí a zahříváte, dokud se vše nerozpustí. Sushi rýži properte pod studenou vodou, dokud nebude voda téměř čirá. Rýži vložte do hrnce nebo do rýžovaru a zalijte 3,5 hrnkem vody. Rýži vařte pod pokličkou, dokud se veškerá voda neodpaří. Nechte ji na 10 minut vychladnout a poté ji zalijte rozvarem z octa, cukru a soli. Rýže se v tomto pokrmu podává studená. Mango nakrájejte na kostičky, avokádo, okurku a ředkvičky na plátky a mrkev nastrouhejte. Do misky dejte naběračku sushi rýže a poté na ni naskládejte nakrájenou zeleninu a ovoce. Lososa vyndejte z ledničky a k pokrmu se buď podává syrový, nebo smažený z pánve. „Já ho raději usmažila. Lososa dáme do misky a poté vše zalejeme majonézou (podle chuti) a zasypeme sezamem. Poke miska je plná nejen barev a chutí, ale i pořádně zdravá! Každý, kdo poke jednou ochutná, mu propadne!“ loučí se Anna.

Když nemůžete cestovat, dopřejte si exotiku alespoň na talíři. Foto: AM


I Pražanka Dominika Pospíchalová musí denně zvládat náročný dvojboj s názvem práce – péče o rodinu. Ale když má čas, ráda se pustí do náročnějšího jídla. „Moje sestra se jala zásobit širokou rodinu a mně při rozvážce přivezla přes kilo hovězího z farmy. Řekla jsem si, že udělám něco pro rodinnou vzpruhu, jídlo, ve kterém nebudou chybět čerstvé bylinky, víno a vývar. Boeuf bourguignon vařívám tak jednou do roka, aby to za to stálo. Připravuji ho podle receptu, ale záměrně vynechávám slaninu, česnek a opraženou zeleninu. A místo trouby využívám ´pomalý hrnec´,“ svěřila se.
Na tuto dobrotu budete potřebovat: 1 kg hovězího zadního masa, 3 lžíce rostlinného oleje, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 větší mrkev, nakrájenou na kostky, 1 řapík celeru, nakrájený na plátky, 100 g celeru, nakrájeného na kostičky, 1 cibuli, nakrájenou nahrubo, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 láhev kvalitního červeného vína, nejlépe burgundského, 500 ml silného hovězího vývaru, po 1 snítce tymiánu a rozmarýnu + na ozdobení, 2 bobkové listy, 60–100 g studeného másla na kostičky a navrch hrst natrhané hladkolisté petržele a čerstvých provensálských bylin (není nutné).
Postup: maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a v pomalém hrnci na plynu či elektrické plotýnce zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte mrkev, oba druhy celeru a cibuli, vše orestujte, vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvíli opražte. Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso a přidejte bylinky a bobkový list. Pomalý hrnec zapojte do proudu a zakryté duste tři hodiny. Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku propasírujte a vmíchejte do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní maso. Dochuťte solí a pepřem. Hotové maso podávejte ozdobené bylinkami, případně petrželkou. Ideální přílohou je jemná bramborová kaše nebo křupavá bageta.
„Uvařené hovězí po burgundsku jsem rozdělila na tři díly, jeden zůstal doma, další ozdobený snítkou rozmarýny putoval k nejstarší dceři a k mojí babičce,“ prozradila závěrem Dominika, jak s touto mňamkou naložila.

Nepřehlédněte:  Slavnost mečů v policejním muzeu
Tento vydatný pokrm nasytí celou rodinu. Foto: DP
Tagy
Pokračovat ve čtení

Související články

Back to top button
Close
Close