Praha

Hospody bojují o přežití, každý může pomoci

Každý má svou oblíbenou hospodu či restauraci, bistro kam chodí na jídlo. Všechny tyto provozy mají od poloviny března zavřeno. Řada hospod vaří pro hasiče, policisty a zdravotníky… Za symbolické ceny a nebo jako dar. A všechny  bojují o přežití.

Přežijí ty hospody, které dobře vařily, kde hosty nehoblovali, kde netočili podmíráky… A možná i ty, kde si vážili i české klientely, i když k nim chodilo hodně turistů.

Zachraňte svojí hospodu

 České pivovary a lihovarnické podniky stojí za iniciativou www.podporhospodu.cz. Na webu najdete svojí oblíbenou hospodu, a když ji tam nenajdete, můžete ji  navrhnout do seznamu, který zatím čítá 1.600 hospod po celé ČR. A jak ji podpoříte? Na webu si vyberete podnik, zvolíte hodnotu poukazu a zaplatíte pomocí bankovního převodu přímo na účet vámi vybrané restaurace. Web samozřejmě  hospody prověřuje. A až to vypukne, lze si poukaz vybrat v pivu, jídlu a dalších službách. A jak bojují o přežití hospody v Praze, které jsme v seznamu nenašli?

Tradiční česká kuchyně do domu

Havelská Koruna na Uhelném trhu, začínala skromě v 90. letech.  Vaří od začátku českou kuchyni a přitáhla  Čechy i turisty, velké prostory umožňují obsloužit „v době míru“ až dva tisíce návštěvníků. Teď to vzali z gruntu, zahájily svůj rozvoj  v centru Prahy a okolí. Jídlo objednáte po telefonu, jídelníček najdete na webu. Výdej pokrmů je možný i přes výdejní okénka.

Havelská koruna se nespoléhá jen na okénko. Foto Ivan Kuptík


U prvního si objednáte a zaplatíte platební kartou, u druhého vám jídlo vydají. Majitel zareagoval okamžitě a před Havelskou korunou stojí flotila malých aut, která jídla rozvážejí

Vlastní flotila na rozvoz pomůže k přežití. Foto Ivan Kuptík

Koleno? Třeba i kachna na objednávku…

Další pražskou hospodou v centru města je Apropos Kozlovna na rohu Platnéřské a Křížovnické. Je proslulá tím, že „v době míru“ tam vždy sedí alespoň jeden čínský pár  a má před sebou pečené koleno a černé pivo. Dostalo se to na jeden cestovatelský portál, a od té doby si s kolenem Číňani dělají selfíčka. Ale sedí tam přes oběd i úředníci z širokého okolí také  z magistrátu. Ti nic nefotí a jedí. I zde bojují o přežití. „Otevřeli jsme v neděli o Velikonocích okénko, ale žádná sláva to nebyla,“ řekl majitel Apropos Kozlovny Tomáš Dudek. „Teď se rozjíždíme, doufám, že to bude lepší.“  Slušné porce, slušné zacházení, moučník nechybí. Všechno najdete na jejich FB. Přes telefon si můžete objednat jídlo na určitou hodinu. A na příští den třeba i kachničku.  „Otevřeno máme až do 20. hodiny,“ dodal T. Dudek.

Nepřehlédněte:  České dráhy přidají zaměstnancům!
Apropos Kozlovna nabízí jídla třeba i napříští den. Lze si dohnout leccos. Foto Ivan Kuptík

Jak přitáhnout zákazníky?

Jinou strategii přežití zvolila malá provozovna Big Bite v Železné ulici, kde prodávají kebab, pizzu a gyros.  Okénko nemuseli vymýšlet, to sloužilo dobře i v dobách turistického ruchu. Teď ale  drží své dobré jméno dobrým nápadem. Pizzou pro seniory zdarma. Jeto půro seniory Prahy 1 a je to v době oběda tedy od 11.30 do 12.30 hod.

Senioři mají těžkou pozici, ale tohle je, alespoň ty z Prahy 1, určitě potěší. Foto Ivan Kuptík

Zmrzlina? Snad se chytne

Hotel U Prince  na Staroměstském náměstí  je výryzně turistickou záležitostí. Může se chlubit svým Black Angel’s Barem, který je  každoročně  zařazován mezi Top 10 nejlepších hotelových barů na světě! Na turisty čeká, ale před hotelem už najdete stánek se zmrzlinou. Ty ceny jsou samozřejmě šité na centrum města, ale i tak je to zajímavá iniciativa.

Hotel U Prince se pyšní světově věhlasným barem, i zmrzlina může být taková Foto Ivan Kuptík

Bude dobře?  

Od 25. května mohou být v provozu letní zahrádky u restaurací nebo bufetů s prodejem přes okénko, vnitřní prostory restaurací a hospod budou moci fungovat od 8. června.  Zatím nejsou ještě daná pevná pravidla a ani to, jak to bude například s využitím WC uvnitř podniku pro hosty ze zahrádky. Všichni doufají, že se třeba plány vlády změní v jejich prospěch. To ale asi nezáleží na vládě, jako na tom koronaviru, který nám pokazil soustu věcí.

Nepřízeň využili k obnově lokálu… Foto Ivan Kuptík

 

Tagy
Pokračovat ve čtení

Související články

Back to top button
Close
Close